štvrtok, 5. mája 2016

BIO jojobový olej Akamuti - môj univerzálny kamarát

Krásne popoludnie, priatelia!
Tí z vás, ktorí ma sledujú na facebooku už veľmi dobre vedia, o čom dnes bude reč. A vy, ktorí to zatiaľ netušíte, tak vedzte, že sa máte na čo tešiť. Vďaka eshopu Bionatural.sk som mala možnosť zas raz vyskúšať na vlastnej koži (a vlasoch), aký úžasný dokáže jojobový olej byť. Ak ste doposiaľ váhali a tento produkt doma ešte stále nemáte, rozhodne to musíte napraviť! Prečo? No jednoducho preto, že je to tá najlepšia vec, aká sa vám dostane do rúk. Môj fešák pochádza z dielne značky Akamuti a robí mi spoločnosť každý jeden deň. Na čo všetko ho používam ja a na čo všetko ho môžete použiť aj vy, vám prezradím v dnešnom článku. 



Čo to vlastne tá jojoba a jojobový olej je?
Simmondsia chinensis je veľký ker s plodmi podobnými plodom kávovníku či žaluďom. Tento večne zelený ker sa zvykne prezývať aj púštny orech, môže narásť až do niekoľkých metrov a pestuje sa predovšetkým v Arizone, Mexiku, Austrálii, Argentíne, Peru a Izraeli. Lisovaním bielych jadierok sa získava jojobový vosk, ktorý sa tiež nazýva olejom. Topí sa totižto už pri 7°C. Každý plod obsahuje až 60% tohto zlatého zázraku. Z chemického hľadiska je veľmi podobný prirodzenému mazu ľudskej pokožky, aj preto je vhodný pre každý typ pleti, obzvlášť na mastnú a zmiešanú pleť. Jojobový vosk (jojobový olej) má sám o sebe prirodzený ochranný UV filter 3-4. Vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E, množstvu výživných látok, antioxidantov, minerálov a stopových prvkov má schopnosť regenerovať pleť zvnútra (preniká až k spodným vrstvám), vyhladzovať drobné vrásky, hydratovať pleť a takisto hojiť aknóznu a problematickú pleť (má antibakteriálne a fungicídne schopnosti). Jeho všestranné použitie v kozmetike ho predurčuje k tomu, stať sa neoddeliteľnou súčasťou vašej beauty rutiny. Narozdiel od olivového či kokosového oleju je však vhodný len na vonkajšie použitie!



Ako som pred 9 rokmi objavila jojobový olej
Bolo to síce dávno pradávno, no doteraz si dobre pamätám moje prvé stretnutie s jojobovým olejom. Boli sme s rodinou na dovolenke v Turecku a ako to už býva v lepších hoteloch zvykom, v kúpeľni na nás čakali pripravené minibalenia kozmetiky. Určite dobre poznáte tie momenty, kedy sa vám po dlhej ceste nechce prehrabávať medzi vecami v kufri a proste tieto hotelové drobnosti použijete (alebo som taký lenivec len ja???). Po sprche som si všimla, že mám vlasy hebkejšie a jemnejšie na dotyk. Hovorím si, že to nie je možné, veď hotelová kozmetika nebýva nijako extra kvalitná. To ma prinútilo pátrať, čože to do tých šampónov vlastne dávajú. A odpoveďou bol ako inak jojobový olej. Po návrate z dovolenky som sa snažila tento zázrak vygoogliť, ale povedzme si pravdu - pred 9 rokmi bol náš trh podstatne obmedzenejší než je teraz. Nemali sme žiadne zdravé obchody, z eshopov sa nenakupovalo toľko ako teraz a tak sme boli odkázaní len na tú chabú ponuku v drogériách a hypermarketoch. Môj sen o večne jemných vlasoch sa rýchlo rozplynul. K jojobovému oleju som sa našťastie nedávno opäť vrátila a som za to nesmierne rada, pretože je to tá najlepšia vec, akú sebe samej môžete dať.


Ako a na čo sa jojobový olej používa?
Na všetko čo vám napadne. Asi ste už pochopili, že ja osobne ho najradšej využívam ako prírodný liek na moje vlasy. Na noc si do vlasov nanesiem potrebné množstvo jojobového oleja, vlasy zamotám do drdolu a idem spať. Ráno sa zobudím, rozpustím si vlasy a olej zmyjem v sprche obľúbeným šampónom. Niekedy stačí jeden cyklus, inokedy umývam vlasy na dvakrát - podľa potreby a množstva oleja, ktoré som použila. Po vyschnutí sú vlasy neopísateľne hebunké a ľahké ako pierko. Navyše sa pri pravidelnom používaní krásne lesknú a menej vypadávajú. Ako keby ste boli tá najkrajšia princezná pod Slnkom. A najlepšie na tom všetkom je, že ani na moje dlhé vlasy nespotrebujem veľké množstvo môjho pomocníka. Pre vašu predstavu - túto kúru si robím raz, niekedy dvakrát do týždňa už vyše mesiaca a aktuálne som kúsok za polovicou balenia Akamuti jojobového oleja (objem 100ml, cena 14,12€). A to si ešte vezmite, že ho čas od času používam aj na tvár a pravidelne si ním odlíčujem oči. Keď už hovorím o tom použití na pleť - tento malý poklad je výborný na večernú / nočnú hydratáciu pleti. Dodá jej živiny a bojuje proti známkam starnutia, takže ho ocenia ako mladé ženy, tak aj ženy stredného a vyššieho veku. Po večernom čistení pleti ho na tvár nanášam bruškami prstov a minútku ho do pleti jemne zapracovávam. Ráno potom opäť tvár vyčistím obvyklým spôsobom. Pokožka je po použití oleja výborne hydratovaná počas celého dňa. Nezabudnite natrieť krk a dekolt, poďakujú sa vám. ;-)


Ako som už naznačila, bio jojobový olej sa dá takisto použiť ako odličovač, hlavne pre oblasť pier a očí, ktoré sú častokrát citlivé a preto je potrebné dávať pozor, akú kozmetiku na túto oblasť používame. Jojobový olej v BIO kvalite neobsahuje žiadne chemické prímesy, ktoré by mohli pôsobiť dráždivo, takže sa na túto úlohu skvelo hodí. Môžete ho nakvapkať priamo na vatový tampónik, alebo ako ja na bambusovú handričku a oči, prípadne pery ním jemne odlíčiť. Alebo ho môžete zmiešať s vodou (1:1) a vyrobiť si tak domáci prírodný dvojfázový odličovač make-upu.


Tým ale využitie tohto tekutého pokladu nekončí. Z internetu som vyčítala, že sa jojobový olej môže použiť na zmäkčenie nechtovej kožičky. Stačí kvapnúť olej na kutikulu, chvíľku masírovať a nechať cez noc pôsobiť. Zvyšky môžte kľudne rozotrieť po rukách, tie budú potom takisto jemnejšie. Vlastne ho môžete použiť rovno na celé telo miesto klasických telových mliek. Je to rozhodne zdravšia alternatíva než bežné chemické telové mlieka. Organický jojobový olej sa vraj mnohým ľuďom osvedčil pri použití počas holenia alebo po holení, nakoľko pôsobí upokojujúco na podráždenú pokožku. V neposlednom rade sa môže jojobový olej použiť aj ako ošetrujúci prípravok na pery. Buď ho použite samotný, alebo zmiešajte s vlastným balzamom na pery. Účinky jojobového oleja ocenia aj tehuľky a mamičky - jojobový olej je vraj skvelým pomocníkom v boji proti striám. Stačí ho dvakrát denne nanášať na oblasť, kde vás trápia strie a váš problém by mal po čase zmiznúť. Ale keďže ja bábo zatiaľ v brušku nenosím, tak som si túto radu nemala možnosť na sebe vyskúšať.

Aby sme si to teda zhrnuli:
zdroj obrázku

Taaak a sme na konci, priatelia. Ako vidíte, zlatý jojobový olej sa dá použiť skutočne na každú časť tela v akomkoľvek veku. Je to doslova učinený zázrak a ak ste jeho účinky doposiaľ ešte nemali možnosť pocítiť na vlastnej koži, určite to čím skôr napravte. Zaslúžite si to ;-)

Akamuti BIO zlatý jojobový olej si vyslúžil 5/5 bodov



6 komentárov:

  1. Ja by som ho naozaj rada vyskúšala, zaujal ma už keď si mi ho spomínala prvý krát :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite ho musíš skúsiť. Ja mám rada veci, ktoré viem využiť na viacero účelov :-)

      Odstrániť
  2. Vyzerá to dobre :)
    Pokiaľ chceš na mojom blogu prebieha jarná giveaway o parfém a ine takže ak chceš budem rada ak sa zapojíš :) http://fashion-paradis.blogspot.sk/2016/04/jarna-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nielen vyzerá, ale aj je ;-)
      Ďakujem za pozvanie na blog.

      Odstrániť
  3. Vzdy ked sem kliknem, tak nejaka zmena na blogu :-) V Bionaturale nakupujem rada. Aj dnes v nom maju 10 % zlavu, takze urcite odporucam vyuzit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To áno, človek sa snaží stále posúvať vpred, tak sa to tu mení každým dňom. Holt perfekcionista sa nezaprie :-D
      BioNatural a BioBeauty sú podľa mňa jedny z najlepších eshopov aké tu máme, či už ide o šírku sortimentu alebo komunikáciu so zákazníkmi. Ďakujem za tip na zľavu :-)

      Odstrániť

Ďakujem, že ste článok dočítali až do konca. Nebojte sa zapojiť do diskusie - na mojom blogu vládne sloboda prejavu :-)